Hej Jonas Persson, ny konsult på AdWise Consulting. Vad gör du just nu i ditt yrkesliv?
– Nu är jag anlitad av Skatteverket som AI-arkitekt. Ett område som jag jobbat inom i ett antal år, tidigare som projektledare på ett video- ljud- och bildbanksföretag, med fokus på sökoptimering. På Skatteverket arbetar jag med Machine Learning, som handlar om att stödja beslutsprocesser med hjälp av artificiell intelligens.

Berätta mer..
– Det finns ett antal olika initiativ där man vill använda Machine Learning, bland annat i en urvalsprocess för att välja ut vilka dokument man vill låta chatbotar kontrollera i kundfrågor. Ett annat exempel är e-postfiltrering, där man har väldigt höga volymer av inkommande e-post och vill sortera dem till rätt brevlåda. Tillsammans med mina kollegor i projektet arbetar jag med att ta fram en mjukvaruplattform för Skatteverkets AI. Dels för att underlätta internt men också för Skatteverkets kunder.

Hur gör du för att snabbt komma in i arbetslaget?
– Det är en utmaning nu i coronatider, men Skatteverket är otroligt moderna – och erbjuder ett väldigt bra stöd för att jobba hemifrån. Jag är imponerad av hur snabbt de har ställt om till den rådande situationen, där de flesta jobbar hemifrån och ändå känner sig som en del av teamet. Och genom att jag har jobbat i åtta år med ett amerikanskt företag så är jag relativt van vid att distansarbete.

Så att jobba på distans funkar riktigt bra för dig?

– Ja verkligen, jag har alltid promotat att jobba distribuerat, för att slippa onödig tid på resor till och från jobbet. Förutsättningarna har ju funnits länge, men normen och det mentala motståndet har varit stort. Coronaläget har emellertid ökat förståelsen för att detta är ett bra sätt att jobba. Inställningen har förändrats och om det rådande tillståndet för något gott med sig så är det just det här. En flexibel större mix av distansarbete och kontorsarbete – beroende på projekt.

Slutligen, hur är det att vara konsult hos AdWise?
– Det är helt fantastiskt! Jag kände från dag ett att de verkligen jobbar för mig, där jag upplevde att jag omedelbart blev väldigt uppmärksammad och väl emottagen. AdWise har varit väldigt bra på att se mina styrkor och matcha mig med rätt uppdrag. De bistår mig också löpande i min administration och om det uppstår nya behov hos kunden så kan AdWise ofta erbjuda fler kompetenta konsulter.