Patricio Farias är en erfaren AdWise-konsult som är lika förtjust i resor som i att utmana sig själv, något som märks i de uppdrag han har provat på under åren. I den här intervjun berättar han bl.a. om hur allt fler företag just nu går över till molnleverantörer.

Som tonåring tyckte Patricio det var kul att syssla med datorer, vilket fick honom att hoppa på en Webmaster-utbildning efter gymnasiet. Men trots rådande IT-boom så föll yrkesvalet därefter inte på just IT. Istället testade han allt från att paketera pacemakers till att arbeta som marknadsassistent. Sen gick han tillbaka till skolbänken igen och satte ihop sitt eget kursprogram inom bland annat företagsekonomi, statistik och statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Tog en master i mobila tjänster
Efter att ha tagit en master i mobila tjänster tog karriären inom utveckling fart. Patricio tog inledningsvis anställning på ett start-up som tog fram ett projektledningsverktyg.

– Då fick jag ta hand om ett offshore-projekt och åka till Indien. Passade mig utmärkt för jag är väldigt nyfiken och vill testa på många olika saker. Och jag gillar att testa grejer jag inte riktigt behärskar, säger Patricio och skrattar.

Ville inte fastna i ett fack
Patricio har hunnit med flertalet spännande uppdrag som startup med läkare online, en föregångare till Kry, fast via MMS, där man tog en bild på sin åkomma. Därutöver har han tagit fram ett bokningssystem för vandrarhem, startat eget och börjat på Volvo Cars som konsult. Först som back-end utvecklare, framförallt i Java, senare IT Application Manager på Volvo samt webbuppdrag för Göteborg Stad inom offentlig förvaltning.

Efter att ha testat på både fast anställning och att vara egenföretagare är han idag konsult på AdWise och här är flexibiliteten en av sakerna som Patricio uppskattar mest.

– Ett problem som konsult är att du ofta får uppdrag på sånt du redan gjort. Så om du vill utveckla dig kan det vara svårt. Men AdWise är bra på det; de ger mig råd och hjälper mig hitta intressanta uppdrag. Jag gillar att jag kan bolla med dem, säger Patricio.

Just nu arbetar Patricio på en stor svensk bank som Lead Developer och hjälper arkitekter att designa lösningar. Och vi undrar förstås; vad är det senaste inom digitalisering?

– Jag ser att fler och fler företag, speciellt äldre, håller på att gå över till molnleverantörer. Det finns ganska stora utmaningar i det. Många vill göra på det gamla sättet, men det kommer krävas en del folk som har arbetat med moln och gjort de vanliga misstagen. Där är det många som behöver öva upp kompetensen, avslutar Patricio.