Hej Magnus Lindwall, ansvarig för kunder & nya konsulter på AdWise

Varför väljer yrkesmänniskor att bli egenanställda?
– En av de vanligaste anledningarna är att man efter ett antal år som anställd längtar efter mer frihet. Kanske upplever man en begränsad möjlighet att påverka uppdragens karaktär och att de kanske inte längre är lika stimulerande. Ofta vill man också vara ledig mer än vad som är möjligt i en traditionell anställning. Dessutom upplever många att lönen planar ut med åren. Man gör fortfarande ett bra jobb, men det märks allt mindre i lönesamtalen.

Hur kan AdWise hjälpa till här?
– När det gäller att hitta uppdrag finns det vanligen tre typer av konsulter; den som är duktig på att hitta uppdrag själv, den som delvis hittar uppdrag på egen hand och så finns det de som inte är bekväma med att leta själva eller som inte har tiden. Det finns självklart duktiga konsulter i alla grupperna. För de senare blir det är tydligast att de saknar nätverket. Men oavsett hur bra nätverk man har så kanske man ändå inte kommer i kontakt med de uppdragen som ger dig utmaningar och utveckling. Och det är där vi kommer in. På AdWise är man aldrig ensam. Här får man ett sammanhang där man träffar kollegor och får hjälp att lösa utmaningar sin yrkesvardag. Vi har 60 konsulter som kan ge sina erfarenheter och lärdomar. Dessutom har vi fler alternativ på uppdragsgivare än traditionella konsultbolag.

Varför tror du att många inte vågar ta steget?
– Som egenanställd måste man vara trygg i otryggheten så att säga. Att inte veta vad som händer när nuvarande uppdrag tar slut etc. Har man ett enormt trygghetsbehov kanske egenanställd inte är den rätta vägen. Men just nu är det en väldigt bra konjunktur och därmed ett bra läge att starta eget. Är man nyfiken, ambitiös och frihetstörstande över ekonomi, tid och uppdrag; ja då borde man verkligen överväga att bli egenanställd.

5 tips från Magnus till dig som vill bli egenanställd

1. Först och främst behöver du bestämma vilken företagsform som passar just dig. Har du en bra beläggning och omsättning lönar det sig att ha eget aktiebolag.

2. Vänta med stora utgifter på exempelvis prylar i början, för att bygga ett kapital och skapa en stark trygghet. Det lönar sig på sikt.

3. Säkerställ att du har rätt kompetens och relevant kunskap, så att du är attraktiv att anlita från start.

4. Beläggning är viktigare än timpriset sett till årsomsättning. Ta hellre ta ett lägre timpris om det möjliggör en kontinuerligt bra beläggning, så att du kan komma igång bra med ditt företag.

5. Det finns ingen bättre tid än nu att starta eget. Slå mig en signal så berättar jag mer om hur du kommer igång med livet som egenanställd.