När du arbetar som konsult är du väldigt fri. Samtidigt finns det några viktiga saker att tänka på när du inte har en fast arbetsgivare eller arbetsplats.

1. Att vara självgående är en självklarhet
Friheten som konsult innebär också att du har 100% ansvar för din egen karriärutveckling. 
Även om du kan få hjälp med att hitta nya uppdrag så är det upp till dig själv att söka efter uppdrag som ger just den erfarenhet som du vill ha i ditt CV. Sätt upp långsiktiga mål för dig själv så blir det lättare att hålla riktningen!

2. Det mesta går att använda i ett CV
I rollen som konsult får du ofta argumentera för varför just du ska få uppdraget.
 Alla konsulter kommer från olika bakgrunder. Därför är det bra att kunna lyfta fram just dina erfarenheter och fördelar. Har du till exempel jobbat i kassan på ICA någon gång så kan det vara jättebra! 
Då har du ju troligen erfarenhet av att bemöta många olika typer av människor. Det är en viktig egenskap hos en konsult.

3. Se till att synas
Det kan låta krasst, men det spelar ingen roll hur bra du är inom ditt fält om ingen vet att du finns. Det här stämmer ofta väl för konsulter. På nätverksträffar, AWs, interna talangplattformar och andra sammanhang kan du få kontakt med både kollegor och uppdragsgivare. Påminn folk om vem du är och var du finns!

4. Skapa så hög beläggning du kan
Beläggning, alltså arbetstid som du kan ta betalt för, är A och O för en konsult.
Har du blivit klar med ditt senaste uppdrag? Fråga din chef, uppdragsgivare, dina kollegor eller nästan vem som helst om de behöver hjälp med något. Förutom att det skapar fler uppdrag och ger bättre betalt, så påminner det ju folk omkring dig om att du är aktiv och kan jobba (se punkten ovan)!

5. Gör det lättare för dig själv
Livet som konsult innebär ofta ett högt tempo och en spännande vardag. Om du vill kunna fokusera helt på dina arbetsuppgifter kan du få hjälp med marknadsföring och nya uppdrag genom en konsultfirma. På AdWise hjälper vi dig till ett lika smidigt som spännande arbetsliv. Läs mer här!