Fotot i headern är taget av Mattias Arbin.

Med över två decenniers erfarenhet som mjukvaruarkitekt och projektledare, har Jens Augustsson etablerat ett gott rykte gällande såväl teknisk skicklighet som framtidsvision. I nuvarande uppdraget som arkitekt i Skatteverkets ambitiösa AI-projekt får han onekligen nytta för sina många kompetenser.

På fritiden hittar man ofta Jens Augustsson barfotalöpande i skogen eller wing surfande, en passion som tar honom tillbaka till barndomens seglingsdagar. Nu 51 år gammal, med rötter i Gråbo och bosatt i Alingsås, har Jens funnit harmonin mellan arbete och privatliv.

Från internetboom till AI-boom

Karriären har tagit honom från mobilutvecklande start-up bolag i internetboomens Stockholm, till öppen källkod på västkusten, och slutligen till den offentliga sektorn med spännande uppdrag hos bland andra Sveriges Kommuner och Regioner och Domstolsverket. De senaste åren har fokus legat på att förenkla utveckling av Artificiell Intelligens och Machine Learning-tjänster. Jens bistår organisationer i att hantera utmaningar kring arkitekturer, processer och verktyg inom AI.

– Att arbeta med AI och ML-tjänster har öppnat en ny värld av möjligheter och alla är väldigt intresserade av vad man håller på med. AI är inte längre en avlägsen, mystisk entitet. Det är här och nu, integrerat i vår vardag genom såväl automatisering som riskbedömning och e-postklassificering. Det handlar inte bara om teknik, utan även om hur den kan påverka oss människor och användas för att driva verksamheter framåt, reflekterar Jens.

Integrerar AI-applikationer för Skatteverket

Jens förklarar att nyckeln till hans arbetsglädje ligger i innovation och samverkan. Att arbeta i Skatteverkets AI-initiativ, där han hjälper till att integrera AI-applikationer i vardagliga processer, ser han som en jättekul resa.

– Ja, sen tre år tillbaka har jag uppdrag på Skatteverket med målet att det ska bli lika lätt att utveckla AI-applikationer som traditionella applikationer. Med allt från att klassificera epost till att göra riskbedömningar när folk söker bidrag etc. Jag jobbar inte med tekniken för att utveckla faktiska applikationer utan jag väljer och installerar verktyg för de som ska jobba med AI. Vi är ett härligt engagerat team som tillsammans gör vardagen spännande och utforskar vad man kan göra med öppen källkod, berättar Jens.

Sökte tryggheten på AdWise

För Jens innebar steget att bli konsult en ökad flexibilitet och självständighet. Samtidigt upplevde han ett ökat behov av trygghet. Därför sökte han sig till gemenskapen på AdWise.

– AdWise har gett mig en stabil grund, eftersom de förstår säljprocessen och hjälper mig att hitta rätt uppdrag. Jag har redan deltagit i flera arrangemang och knutit nya kontakter. Att vara del av något större, samtidigt som jag behåller min självständighet, det är verklig frihet, avslutar Jens.

Vill du också bli en del av AdWise? Kontakta oss idag!