1. Behåll dina dagliga rutiner
Gå inte runt i morgonrock och pyjamasbyxor en hel arbetsdag. Värna om dina dagliga rutiner som om du faktiskt skulle gå till jobbet. Det ökar din professionella inställning och förbättrar såväl ditt psykiska mående som din produktivitet.

2. Skapa en dedikerad arbetsyta i hemmet
Det kan verka lockande men i längden funkar det inte att sitta i sängen eller soffan hela tiden. Och det är inte bara för att vara snäll mot korsryggen och för att öka koncentrationen utan det handlar också om att inte börja associera hemmets tänkta viloplatser med måsten. Så välj en hörna någonstans där du kan fokusera, så kan du röra dig i resten av hemmet när du reser dig upp och tar rast.

3. Det sociala är minst lika viktigt som innan
Även om du och dina kollegor inte befinner er på samma ställe under arbetsdagen så är det viktigt att hålla igång den sociala delen av arbetslivet med småprat och kul stämning. När vi jobbar hemma får fikarummet istället flytta in på nätets olika mötesverktyg eftersom vårt välbefinnande är beroende av mänsklig kontakt med medarbetare och vänner.

4. Tydliggör för andra vad du gör
I hemarbetet går en del av den kommunikation som annars sker ansikte mot ansikte förlorad – som t.ex. det viktiga kroppsspråket. Därför är det betydelsefullt att vara extra tydlig med det du vill förmedla och hittar en bra form, som t.ex. morgonavstämningar – där du och resten av teamet kan stämma av vem som gör vad och var ni befinner er i processen.

5. Få saker gjorda under arbetsdagen
Med hemmets alla lockelser och potentiella småprojekt är det lätt att tänka att “jag fixar jobbet sen”. Men det innebär ju bara att du får utföra samma arbete på färre dagar, vilket kanske innebär att du måste sitta på kvällen när du hellre hade umgåtts med familjen. Så fixa inte med annat, hur frestande det än kan vara, utan sätt igång i tid och genomför dina uppgifter på dagen så blir kvällarna så mycket trevligare utan stress och dåligt samvete.