Debanjana Santra kom till Sverige 2012 och har sedan dess gjort en spännande resa som IT-konsult inom fordonsindustrin. Mot bakgrund av sina egna upplevelser hjälper hon idag andra indier att komma tillrätta med kulturen och arbetslivet i Sverige.

Hej Debanjana, berätta lite om din bakgrund
– Jag kommer från Calcutta där jag sen också läste på universitetet och studerade Computer Science Engineering, vilket var väldigt hypat i Indien just då. Därefter bytte jag både land och inriktning, när jag flyttade till Filippinerna och tog en master i Business Administration, eftersom jag ville bredda mitt kunnande med marknadsföring. 2012 förde livet mig vidare till Sverige och Göteborg. På den tiden var det väldigt svårt att få jobb om man inte kunde svenska, men jag stretade på med mina svenskastudier och fick tillslut jobb på ett litet app-bolag som konsult. Tidigt började jag arbeta med fordonsindustrin och där är jag kvar än idag men numera med AdWise som bas.

Hur kom du i kontakt med AdWise?
2017 ville jag utmana mig själv med ett nytt arbetsupplägg och var nyfiken på att prova mina vingar som egenföretagare. En kompis tipsade mig om AdWise och jag fick omedelbart en professionell känsla när jag mötte Helen Fredin. Projektet med att bli min egen kändes plötsligt så lätt, eftersom AdWise förenklar och hjälper till med allt. Den 1 jan 2018 startade jag min bana hos AdWise och det har jag aldrig ångrat. Att vara sin egen skapar verkligen en extra hunger att bevisa mitt värde – samtidigt som AdWise ger en administrativ trygghet och ett härligt sammanhang med julbord, nätverkande och kickoffer.

Vad arbetar du med just nu?
– Just nu arbetar jag som Product Manager – med ett webbprojekt för ett stort svenskt fordonsvarumärke, med inriktning på förenklad kundupplevelse och digitaliserat sälj. Mot bakgrund av mina utbildningar inom engineering och marknadsföring och relativt långa erfarenhet av IT och management, så förstår jag kopplingen mellan dessa områden och har lätt att se möjligheter. Det är viktigt att ha visioner och förebilder och sen experimentera sig fram till moderna lösningar som kan ersätta de gamla.

Vad betyder dina erfarenheter från flytten till Sverige?
– Idag bor jag i Göteborg med min sambo och trivs jättebra. Men den första tiden i Sverige var lite krångligare och jag lärde mig då väldigt mycket om vad som krävs för att lyckas här – både sett till arbetsmarknaden och socialt. Idag försöker jag hjälpa andra som kommer från Indien till Sverige, genom organisationen Bengali Association of Gothenburg, där AdWise är en av sponsorerna. Vi hjälper indier att komma tillrätta genom att prata om vad som är viktigt i språk och kultur för att leva livet här på bästa sätt. Därutöver är jag även engagerad i välgörenhetsorganisationen One less beer, som på olika sätt arbetar för att hjälpa Indiens fattigaste.