AdWise konsult Mats Arvendal började intressera sig för programmering redan på 80-talet när han fick sin första dator. Idag arbetar han med IT-arkitektur och på fritiden bygger han robotar som helt på egen hand köper och säljer på den internationella börsmarknaden.

– När jag var 15 år köpte jag en Commodore 64 och redan då programmerade jag olika typer av program och basala expertsystem som försökte vara intelligenta, där man ställde frågor till användaren som datorn lärde sig, säger Mats Arvendal, konsult på AdWise och just nu verksam som IT-arkitekt på ett stort svenskt elbilsföretag.

Mats studerade sen på Umeå Universitet där han utformade intelligenta programvaror med fokus på vad som händer när olika datorer samverkar. Kunskaperna tog han med sig in det spännande jobbet inom försvarsindustrin och skapandet av ett styrledningssystem till JAS Gripen. Senare blev det robotfokus när Mats började arbeta med robotic process automation (RPA) på SKF där han automatiserade repetitivt administrativt arbete.

– Robotarna kunde köra dygnet runt, till en mycket lägre kostnad. Och genom att slippa de monotona och repetitiva uppgifterna kunde personalen frigöra tid för intressantare och mer stimulerande delar av sitt arbete, förklarar Mats.

Robotar som drar nytta av överreaktioner på börsen
De senaste tre åren har Mats vid sidan av sitt arbete mest intresserat sig för AI på börsen.

– Jag har alltid varit intresserad av aktie- och fondmarknaden och försökt kombinera det med ett intresse för datorer. Det intressanta är ju att det är människans svagheter som styr börsutvecklingen – som t.ex. rädsla och girighet. Om man då bygger en robot som saknar dessa känslor så kan man programmera den att dra nytta av överreaktioner på marknaden. D.v.s. om aktiekursen går onormalt långt ner så köper man för uppgång och vice versa. I början gjorde jag dock felet att programmera in min egen girighet och rädsla, skrattar Mats.

Mats AI-drivna robotar gör en historisk aktieanalys samt en teknisk analys av hur det går just nu på börsmarknaden. Utmaningen i programmeringen är att hitta den rätta balansen mellan nutid och dåtid för att kunna köpa och sälja i precis rätt läge.

– Man är ute efter någon form av köpsignal, att det är dags att agera. Mina börsrobotar köper och säljer helautomatiserat på millisekunden. Sen får man följa upp och se hur det har gått. Och i processen där jag lär upp AI:n måste jag visserligen låta roboten tröska igenom åratal av börskurser, men den får inte bli för bra på historien eftersom nuet ständigt är föränderligt. Det som funkade igår behöver inte funka imorgon, betonar Mats.

Och fritidsintresset är faktiskt inte så olikt hans yrkesroll som man skulle kunna tro.

– Jag jobbar ju med att analysera olika datakällor och system där jag skapar strukturer, regler och strategier för riskhantering – och precis som i arbetet med börsrobotarna lägger jag ner störst krut där de största riskerna finns, avslutar Mats.

Du kan läsa mer om Mats Arvendals kompetens på hans webbsida aliri.se