Efter en lång och framgångsrik karriär inom IT har Eva Lindh funnit sin drömroll som egenkonsult. Med erfarenheter från flera globala företag, hjälper hon nu en välkänd aktör inom automotive att bygga upp effektiva IT-processer. Vi tog en pratstund med henne om karriären och om hur pingisen hjälper henne att hålla många bollar i luften i yrkeslivet.

Men vi startar med ett par tips från Eva, till dig som också vill bli framgångsrik inom IT.

1. Jobba tidigt på ett stort globalt företag.
Det ger dig tydliga processer, mål och oslagbara erfarenheter; inte minst i hur man bemöter kunder.

2. Bli egenkonsult hos ett konsultbolag som prioriterar sina konsulter.
Jag blev egenkonsult för att jag ville ha mer fritid. AdWise har gett mig frihet, gemenskap och nätverk utan att behöva ägna tid åt sälj och administration.

3. Hitta en bra kemi med dina uppdragsgivare innan du ställer krav.
Var medveten om din egen utveckling och var du vill befinna dig om några år. Försök ha en tydlig karriärplan, utvärdera och justera tills du når dit du vill.

————————————————————————–

Hej Eva; berätta lite om ditt nuvarande uppdrag.
– Jag arbetar som egenkonsult på ett företag inom en stor automotive-koncern. De var på jakt efter en person med lång erfarenhet av end user services, för att expandera i Europa med nya kontor. Mitt uppdrag har varit att hjälpa dem att sätta upp processer och verktyg från grunden för att hantera IT-drift och applikationssupport. Det är en roll där jag kan jobba med utveckling av organisationen och det känns oerhört givande. Jag trivs verkligen med att få vara med och bygga något från grunden och se det växa.

Vilka specifika uppgifter ingår i din roll?
– Jag har arbetat med att skapa strukturer för att alla ska kunna leverera bra i sina roller. Det innebär att hantera service requests och införa IT Service Management-verktyg. Mitt fokus är att se till att företaget kan förvalta sin IT och ha den i drift på ett effektivt sätt. Det är ett oerhört digitalt företag, vilket passar min kompetens perfekt. Jag har också varit involverad i att utbilda personal och säkerställa att alla har rätt verktyg och kunskaper för att kunna utföra sina uppgifter effektivt.

Vilka yrkeskompetenser har du utvecklat genom din karriär?
– Min karriär började som programutvecklare på Ericsson efter en Master of Science utbildning i Datavetenskap, vilket gav mig en stark teknisk grund. På IBM arbetade jag som Systems Engineer och senare även som chef över flera enheter. Där utvecklade jag mina första ledarskapsfärdigheter och min förmåga att hantera stora team och komplexa projekt. Erfarenheten från Volvo IT och HCL, där jag var chef över IT-support och End User Services organisation i 10 länder, har gett mig djupgående kunskaper i globalt ledarskap samt IT-drift och support. Dessa roller har lärt mig vikten av tydlig kommunikation, struktur och att alltid ha kundens behov i fokus.

Hur har dessa kompetenser hjälpt dig i din nuvarande roll?
– De har varit ovärderliga. Min tekniska bakgrund gör att jag kan förstå de verktyg och processer vi implementerar på en djup nivå, medan mina ledarskapsfärdigheter hjälper mig att effektivt leda och coacha teamen. Erfarenheten av global IT-drift har också varit avgörande för att förstå och hantera de utmaningar som kommer med att expandera verksamheten i flera länder. Jag har också lärt mig att anpassa mig snabbt till förändringar och att alltid vara beredd på nya utmaningar.

Hur balanserar du ditt arbete med andra intressen?
– Efter att ha jobbat heltid under det första året som egenkonsult, jobbar jag nu bara tre dagar i veckan. Det ger mig tid att fokusera på pingisen, där jag har tävlat länge och vunnit internationella mästerskap. Pingisen har varit avgörande för min balans, både fysiskt och mentalt. Det ger mig energi och ett sätt att koppla av från arbetet, men hjälper mig också att vara fokuserad på jobbets olika utmaningar. Att kunna kombinera min passion för idrott med mitt yrkesliv har varit helt fantastiskt.

Vad är din filosofi kring personlig och professionell utveckling?
– Jag tror starkt på att kontinuerligt utveckla både kropp och själ. Utöver mina tekniska och ledarskapskompetenser har jag också utbildat mig inom organisationspsykologi, idrottspsykologi och till licensierad personlig tränare. Jag tror på att ständigt lära sig nya saker och att alltid sträva efter att förbättra sig själv. Det är otroligt viktigt att ta hand om både sitt fysiska och mentala välbefinnande. Det kan jag göra tack vare rollen som egenkonsult och tack vare att jag har AdWise bakom mig.

 

Vill du också bli en del av AdWise?

Kontakta oss idag