AdWise-konsulten Ida Balog har en livshistoria och professionell resa som innehållit mer dramatik och nya vägar än gemene man i Sverige. Idag är hon en erfaren digitaliseringsexpert och har nyss avslutat ett 2-årigt uppdrag som Interimchef på RISE. 

Ja, Ida Balogs historia är minst lika fascinerande som hennes professionella resa. Efter att ha arbetet i åtta år inom hotell och turistbranschen i den transsylvaniska staden Cluj-Napoca i hemlandet Rumänien, tvingades hon fly landets dåvarande diktatur. Flykten möjliggjordes genom en hjärtläkare som gav henne papper på att hon behövde opereras i Frankrike.

I flykten tvingades hon dock lämna sin man och deras två små barn bakom sig. 1989 fick Ida politisk asyl i Sverige och när Ceausescu-regimen föll kunde hon ett år efter att ha lämnat Rumänien äntligen träffa sina barn och sin man igen. Hennes bakgrund har format henne och lett till ett djupt politiskt engagemang.

– Att lämna min familj var det svåraste jag någonsin gjort, men jag visste att det var nödvändigt för vår säkerhet och framtid, säger Ida.

Driven att utvecklas inom ekonomi
Idas karriär i Sverige började som kanslist vid Valhallabadet, men det dröjde inte länge innan hon sökte sig vidare. Hon hade arbetat med ekonomi och finansiella transaktioner i Rumänien, något hon ville utbilda sig inom i Sverige. Det blev studier i marknadsekonomi vid ett byggprogram och senare tog hon såväl kandidatexamen i organisation och ledarskap som magisterexamen i internationell marknadsföring vid Handelshögskolan. Under samma tid arbetade hon vid en revisionsbyrå, där hon snabbt fick IT-ansvaret på grund av sin kompetens inom digitala verktyg, något som även ledde henne till en position på en Juridikfirma, där hon arbetade med support av redovisningsprogram.

– Jag har alltid varit driven av att lära mig mer och förbättra mig själv. Möjligheten att studera på Handelshögskolan var en dröm som blev verklighet. Att arbeta med IT var aldrig en del av min ursprungliga plan, men jag upptäckte snart att det gav mig möjligheter att påverka och effektivisera arbetsprocesser på ett sätt jag aldrig kunnat föreställa mig, förklarar Ida.

Startar som konsult på AdWise
Ida fortsatte att växa i sin professionella roll och tog på sig uppdrag som projektledare på Adecco, Akzo Nobel och Schenker. År 2014 tog hennes karriär en ny vändning när hon började på AdWise, där hon fick möjligheten att arbeta som IT-konsult. På AdWise fick hon omedelbart uppdrag för Volvo, Intraservice och Spårvägen, vilket bekräftade hennes beslut att bli IT-konsult.

– Att bli IT-konsult på AdWise var ett av de bästa besluten jag tagit. Det har gett mig en otrolig frihet och uppdrag där jag ständigt utvecklas. Jag har aldrig känt mig mer trygg, säger Ida.

Interimchef på RISE med robotiserade processer
Idas kombination av ekonomikompetens och IT-expertis har lett till flera framgångsrika projekt, där det senare var som interimchef på RISE. Här bidrog hon till att effektivisera genom att standardisera ekonomiprocesser och säkerställa kärnverksamheten bättre stöd genom självservice. Målet var att få ihop reskontraarbete och affärssystemen för samtliga svenska bolag inom RISE koncernen, med fokus på orderstyrd fakturamatchning med hjälp bland annat av RPA och dess robotiserade processer.

Idas filosofi som chef är att vara målmedveten och arbeta nära människor, förstå deras rädslor och hjälpa dem se fördelarna med förändring.

– Som chef är det viktigt att vara målmedveten, men inte bara fokusera på processer och siffror, utan även på människorna bakom dem. Och IT kan verkligen hjälpa oss att få enklare arbetsdagar, förändring kan absolut vara bra, avslutar Ida.

 

Är du också nyfiken på att bli konsult på AdWise? Kontakta oss idag!