Ylva Thulin brinner för testning av produkter och system. Idag arbetar hon som testledare på Västra Götalandsregionen. Vägen dit har gått via mammakläder, webbdesign, forskning och en lång rad andra yrkeserfarenheter som tillsammans skapat en AdWise-konsult med ovanligt bred repertoar.

Ylva fick barn tidigt och utbildade sig därför relativt sent. Då blev det kurser i marknadsföring och företagsekonomi, drömmen var att starta eget och siktet var inställt på en klädbutik för mammakläder. Lagom tills utbildningen var klar så var dock 90-talets babyboom över. Då fick hon möjlighet att utbilda sig till nätverkstekniker, vilket direkt gav jobb på ett företag som tillverkar produkter för dukning och servering i Halmstad. Efter en tid flyttade företaget emellertid till Malmö och Ylva valde då att sluta. Hon kände att det var dags för ytterligare en gir i karriären och sökte in till en ettårig webbdesignutbildning på Högskola i Halmstad. Hon fortsatte sedan studierna och tog en kandidatexamen i informatik med inriktning på användbarhet och programmering. 

– Under studietiden fick jag extrajobb och undervisade i webbprogrammering på en gymnasieskola i Halmstad. Det hade jag aldrig provat förut, så det var riktigt läskigt, säger Ylva och skrattar.

Men det skulle visa sig vara ett bra drag för när hon tog sin examen fick hon jobb på högskolan i Halmstad inom systemutveckling, multimedia, databasdesign, webbdesign och webbprogrammering. Hon deltog även som forskarassistent i några forskningsprojekt med fokus på användbarhet i vardagen, som att handla mat på nätet och användande av tunna skärmar. Områden som långt senare skulle komma att bli enormt uppmärksammade.

– Men sen ville jag göra något nytt igen. Jag fick jobb som programmerare med fokus på Desktop-programmering som visade sig att det inte riktigt var min grej. I den vevan halkade lite som på ett bananskal in på mitt första testuppdrag när jag fick möjligheten att jobba som testkoordinator på Volvo i Göteborg en sommar och det tyckte jag var vansinnigt roligt. Jag älskar att testa och försöka förstöra saker, säger Ylva med ett skratt. 

Just nu arbetar Ylva som testledare på ett uppdrag för Västra Götalandsregionen inom framtidens vårdinformationsmiljö (FVM). Målet med FVM är att bland annat få fram ett gemensamt journalsystem för hela regionen och därmed effektivisera vården. Att Ylva har lång och bred erfarenhet från tidigare arbeten hjälper henne i dagens roll och hon stormtrivs som konsult på AdWise.

– Det passar mig så mycket bättre att vara egen och inte behöva sitta fast på samma ställe. Det är både utvecklande och utmanande när jag har friheten att välja själv, det gör att jag växer som människa. AdWise är en jättebra säljorganisation som inte gör mig helt bunden. Och så har jag en massa goa kollegor, avslutar Ylva.